Kenet Çatı Sistemleri

Kenet Çatı Sistemleri

Kenet Çatı Sistemleri; genellikle galvaniz sacın şerit şeklinde kesilip birbirlerine kenetlenmesi ile ortaya çıkan çatı sistemidir.

Kenet çatı için, klasik çatı kaplamalarda kullanılan bakır, kurşun ya da alüminyum gibi çatı kaplama malzemelerinin, değişik teknolojik uygulamalarla çatı yapımında kullanılmasıdır da diyebiliriz.

Boyalı galvaniz saclardan, alüminyum ve bakır levhalardan, talep edilen renklerde üretilen panellerinin spesifik bir teknoloji ile birbirlerine kenetlenerek çatı kaplamasında kullanılan kenetli metal çatılar, günümüzde inşaat sektörünün alternatiflerinden biridir.

Kenet çatı sistemleri, diğer çatı sistemlerine göre, sahip olduğu estetik görüntü, fiyat avantajı ve pratik uygulama gibi özelliklerinden dolayı çok kişi tarafından tercih edilmektedir.

Kenet Çatı Sistemlerinin Özellikleri

Çatılar, bir yapının olmazsa olmazlarındandır ve özellikle de en üst katlarda oturan kişiler için çatının önemi daha da önemli hal almaktadır. Çatılar, yağmur veya kar suyunun birikmesini engellemek için genelde eğimli yapılmaktadır. Çatı çeşitleri arasında yer alan çatı türlerinden biri de kenet çatılardır.


- Estetik görünüme sahip olması,
- Uzun ömürlü olması,
- İstenilen boyda üretilmesi,
- Renk seçeneklerinin olması,
- Kenetlenerek birleştiği için geçirmezlik sağlaması,
- Eki olmadan, boydan boya yani tek parça olarak üretilmesi,
- Montajı bittikten sonra bile, üzerinde bir tek montaj vidasının olmaması ve bu nedenle sızıntı riskinin olmaması.

Kenet Çatı Sistemleri, son zamanlarda daha çok tanınmaya ve kullanılmaya başlamıştır. Metal kenet çatı sistemleri, tarihteki en sağlam çatı sistemlerinden biridir. Mesela, Ayasofya’nın çatısı kenet çatı sistemlerine göre tasarlanmıştır. Yapıldığı günden bu yana da hiçbir şekilde akmamıştır. Zaten Mimar Sinan’ın birçok eserinin yapımında kenet çatı kullanılmıştır.

Cami kubbelerinin tamiratı çok zor, hatta imkânsız olduğu için, camilerde kenet çatı sistemleri kullanılır.

Kenet Çatı Nasıl Yapılır?

Kenet Çatı Sistemlerinde, kaplamalar, yapılara kenetlenerek ve sacın yüzeyi delinmeden monte edilir. Montajdan hemen sonra saclar, robotlu kenet ya da kenet pensesi adı verilen aletlerle birbirlerine kenetlenirler. İşte bu işlem sayesinde kaplamada sızıntı riski olmaz. Sacların birleşimi dâhilinde kalan kenet klipsleri ise söz konusu yapıya sabitlenir ve çatıyı sabitler.

Kenet Çatı Sistemlerinin yapımında, hem boyalı hem de boyasız alüminyum, yine boyalı ve boyasız galvanizli sac, bakır, çinko ve titanyum malzemeler kullanılır. Düşük eğimli çatılara rahatlıkla uygulanan kenet çatı, hemen hemen her boyda bir saçaktan diğer bir saçağa uygulanabilme özelliği ile de büyük kolaylık sağlar. Kenet çatı, eğimin çok düşük olduğu çatılarda dahi, su izolasyonu yönünden harika sonuçlar veren ve dünyada en yaygın olarak kullanılmakta olan çatı kaplama sistemidir.
Kenet Çatı Sistemleri, dayanıklılık yanında, estetik görünüm de arayan binalar için sıkça tercih edilen çatı kaplama çeşididir. Her çatı modeline uygulandığı için de giderek yaygınlaşmaktadır. Geniş alana sahip çatılarda işlevsel uygulama olanağı tanıyan kenet çatı, düz kenet ve trapez kenet olarak iki farklı çeşitte üretilmektedir.
Trapez kenetler, diğer kenetli çatı çeşidi olan düz kenetlere kıyasla daha fazla yük taşırlar. Aşık (Çelik çatılarda; taşıyıcı makas ve kirişlerin üst kısmında saçağa paralel olarak yerleştirilen çelik ve saç elemanları) aralarında kolaylıkla uygulandığı için Z profil sistemlerinde rahatlıkla kullanılır. Düz kenet sistemler de, trapez kenetler gibi, yapının korunması ve sızıntı konularında güzel neticeler vermektedir.

Kenet Çatı Sistemleri Yapı Elemanları


- Çatı aşık profili
- Trapez kesitli boyalı galvaniz sac levha.
- İzolasyon malzemesi
- Kenet sistem çatı kaplama örtüsü
- Buhar kesici örtü.
- ‘’Z’’ profiller
- OSB levha
- Su geçirmeyen açık örtü
- Hareketli kilipsler
- Kenet Çatı Avantajları
- Geçirimsizlik

Üzerinde vida deliği olmadığı için sızıntı olmaz. Şöyle ki; kenet çatı sistemleri, kenetli alanın bütünüyle kenetlenerek sıkıştırılması, bu alanların kar ya da yağmur altında kalması durumunda bile geçirimsizlik özelliğini korur. Kullanılan klipsler yüksek rüzgar güçlerindeki emme kuvvetine karşı olağanüstü direnç sağlayacak biçimde dizayn edilmiştir.
Kenet Çatı Sistemleri, sağlam, dayanıklı ve her türdeki kaplama sistemine de uygundur ve bakıım gerektirmez. Bu çatıların geri dönüşüm kullanımı da bulunmaktadır.

Kenet Çatılar uzun ömürlüdür. Boyalı sac, paslanmazlık garantisini beraberinde getirir.

Kenet Çatı Sistemleri hafif fakat oldukça sağlamdır. Bu nedenle de yapım yükleri düşer ve bu durum da yapı maliyetini azaltır.
Kenet çatı sistemleri, son zamanlarda binalarda karşımıza çıkan oldukça estetik görünümlü ve işlevsel çatı türlerindendir. Kenetli çatılar; evlerde, otellerde, villalarda, fabrikalarda, depolama veya üretim tesislerinde, eğitim kurumlarında, alışveriş merkezlerinde, prefabrik yapılarda, spor salonlarında ve prefabrik yapılarda uygulanabilir. Kenet çatı sistemleri, gerek üretim gerekse montaj kolaylığı ile zamandan tasarruf sağladığı gibi, özel kenetleme uygulamaları sayesinde ısı ve ses yalıtımına da olanak sağlamaktadır. Öte yandan bu çatı modeli görsellik bakımından da çağdaş bir görünüm ortaya çıkarmaktadır.

Tags

ACK Çatı LTD ŞTI

Yeşilevler Mah. 88030 Nolu Cad. No:29 B Şahinbey/Gaziantep

Telefon : 0533 635 61 90

Email : info@ackcati.com